ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-1η ΒΔΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟΥ-ΑΝΤΙΚΡΑΤΙΚΟΥ-ΑΝΤΙΘΕΣΜΙΚΟΥ ΚΑΛΕΣΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ Χ.Α

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΒΔΟΜΑΔΑ

ΤΟΥ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟΥ-ΑΝΤΙΚΡΑΤΙΚΟΥ-ΑΝΤΙΘΕΣΜΙΚΟΥ ΚΑΛΕΣΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ Χ.Α.

Την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε η εκδίκαση, στη δίκη της Χ.Α. ως εγκληματική οργάνωση, της υπόθεσης αναφορικά με την επίθεση στο αναρχικό – αντιεξουσιαστικό στέκι Αντίπνοια από τάγμα εφόδου της Χ.Α. τον Ιούνιο του 2008.

1η ημέρα

Την Τρίτη 14/2, περίπου 200 σύντροφοι και συντρόφισσες, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για οργανωμένη παρουσία στη δίκη της Χ.Α., τις ημέρες εκδίκασης της υπόθεσης του στεκιού Αντίπνοια, πραγματοποιήσαμε απο νωρίς το πρωί την προγραμματισμένη αντιφασιστική- αντικρατική- αντιθεσμική συγκέντρωση στο Εφετείο Αθηνών, προτάσσοντας δυναμικά ότι ο φασισμός τσακίζεται από τον κόσμου του αγώνα, τόσο στους δρόμους όσο και στα δικαστήρια.

Εξαιτίας της συγκρότησης και αποφασιστικότητάς μας – καθώς σταθήκαμε σε όλο το μήκος της εισόδου του Εφετείου επί της Λ. Αλεξάνδρας με πανό και φωνάζοντας συνθήματα- το κράτος αναγκάστηκε να κινητοποιήσει μεγάλη αστυνομική δύναμη να σταθεί έξω από το Εφετείο, προκειμένου να προστατεύσει τους φασίστες, τους οποίους έφερναν με συνοδεία επιπλέον αστυνομικές δυνάμεις από το σταθμό του μετρό Αμπελόκηποι. Η “υποδοχή” που έλαβαν οι φασίστες από τον κόσμο του αγώνα, έδωσε με σαφήνεια το μήνυμα πως δεν πρόκειται να αφήσουμε τα τσιράκια του κράτους και του κεφαλαίου να σταθούν δίπλα μας.

Το δημόσιο πεδίο κερδήθηκε από τους αγωνιστές. Τους αναρχικούς/ές, τους κομμουνιστές/στριες, τους αντιφασίστες/στριες. Οι φασίστες θα έβγαιναν εκείνη τη μέρα απο τις τρύπες τους μόνο με την προστασία του επίσημου αστικού στρατού, δηλαδή την αστυνομία. Επέλεξαν να βάλουν τους φασίστες άρον άρον μέσα στα δικαστήρια, όλους μαζί και χωρίς τον παραμικρό έλεγχο, παρακάμπτοντας όλες τις διαδικασίες που οι ίδιοι οι κρατικοί μηχανισμοί είχαν αποφασίσει,  ενώ η αντιμετώπιση για τον κόσμο του κινήματος, ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη. Αστική δικαιοσύνη και αστυνομία, με εντολές της πολιτικής εξουσίας, επέλεξαν να προστατεύσουν τους φασίστες και να εμποδίσουν το κίνημα. Οι διμοιρίες των ΜΑΤ απέκλεισαν την είσοδο στους αντιφασίστες/στρίες, ενώ μονάδες ΥΜΕΤ κατέλαβαν το προαύλιο των μαρτύρων. Απαγόρευση εισόδου και ειρωνεία από τους διοικητές των μπάτσων, επιχειρούμενη τρομοκράτηση και νταηλίκια στους μάρτυρες, επί τούτου καθυστερήσεις και ενδελεχής έλεγχος. Επιπλέον από όσο αντιληφθήκαμε αργότερα, μπάτσος έφερε πάνω του κάμερα που κατέγραφε τα πρόσωπα των αντιφασιστών. Το σε ποιου τα αρχεία θα πάνε τα πρόσωπά μας το θεωρούμε δεδομένο, στο κράτος και στους φασίστες του. Τελικά, αργότερα και μετά από έντονες πιέσεις, διαμαρτυρίες και ανυποχώρητη στάση σχετικά με την είσοδό μας, καταφέραμε γύρω στους 35 συντρόφους και συντρόφισσες  να είμαστε εντός της αίθουσας.

Όταν ο σύντροφός μας που ήταν να καταθέσει πρώτος, καλέστηκε από την έδρα -ως αναπόσπαστο κομμάτι της κινητοποίησης- δήλωσε εξ αρχής πως δεν προτίθεται να καταθέσει εφόσον υπάρχει αλληλέγγυος κόσμος που του απαγορεύεται η είσοδος. Η έδρα απάντησε στο αίτημα αυτό απειλώντας τον μάρτυρα, λέγοντάς του χαρακτηριστικά πως “έχουμε και άλλους τρόπους να σε φέρουμε να καταθέσεις”. Αυτή η εριστικότητα και επιχειρούμενη απαξίωση από πλευράς της έδρας, που είχε αφήσει να υπάρχουν 50 νεοναζί στην αίθουσα, αλλά απαγόρευε την είσοδο στους αντιφασίστες, ανέδειξε για ακόμα μια φορά την προστασία που απολαμβάνουν οι χρυσαυγίτες. Η αντίδρασή μας ήταν άμεση τόσο προς την έδρα όσο και προς τους φασίστες, οι οποίοι περιόρισαν τους τσαμπουκάδες τους φωνάζοντας προσβλητικά σχόλια, κρυμμένοι πίσω από τις διμοιρίες που είχαν μπει στην αίθουσα για να μας απωθήσουν και για να σώσουν έστω και τελευταία στιγμή τα μισάνθρωπα κατακάθια που χοροπήδαγαν βγάζοντας άναρθρες κραυγές.

Η αποφασιστικότητα και η μαχητικότητα των αντιφασιστών/στριών, αναρχικών και κομμουνιστών/στριών ανάγκασε την έδρα να διακόψει, ενώ η εισβολή και των ΥΜΕΤ μέσα στην αίθουσα που επιτέθηκαν στον κόσμο του αγώνα, ξεμπρόστιασε για άλλη μία φορά τη συνεργασία ανάμεσα σε κράτος και φασίστες, ξαναέβαλε με κινηματικούς όρους στο προσκήνιο τη δίκη, έθεσε το δίλλημα στην εξουσία αν θα αναλάβει το πολιτικό κόστος από την επίθεση στους αντιφασίστες, και ανέδειξε το αδιέξοδο των αυταπατών περί δημοκρατίας και αντιμετώπισης του φασισμού μέσα από την “απονομή δικαιοσύνης’’ από το κράτος. Ταυτόχρονα έδωσε ένα καθαρό μήνυμα πως αυτή η δίκη θα γίνει με τους όρους μας. Ότι δηλαδή δεν πρόκειται να ανεχτούμε προκλήσεις και προσβολές κατά των συντρόφων/ισσών μας απο τα φασιστικά σκουλήκια, την ώρα που καταθέτουν.

Η παρουσία μας με αντιφασιστικά, αντιθεσμικά και αντικρατικά χαρακτηριστικά έκανε ακόμα πιο ξεκάθαρο γιατί ο αντιφασιστικός αγώνας δεν μπορεί παρά να είναι ταξικός, αντιθεσμικός, αντικαπιταλιστικός και αντικρατικός και με αυτούς τους όρους θα πρέπει να διεξάγεται ακόμα και μέσα στις δικαστικές αίθουσες.

2η ημέρα

Την Πέμπτη 16/2 είχε οριστεί η επόμενη δικάσιμος, αυτή τη φορά στην αίθουσα στις γυναικείες φυλακές του Κορυδαλλού. Από τον σχεδιασμό της αστυνομίας, φάνηκε πως οι κρατικοί και παρακρατικοί μηχανισμοί είχαν αντιληφθεί πλέον πως δεν θα δείξουμε καμία ανοχή στους φασίστες, καμία ανοχή στο επιχειρούμενο ξέπλυμα τους. Συγκεντρωθήκαμε εκ νέου πολλές δεκάδες σύντροφοι και συντρόφισσες και καταλάβαμε την είσοδο της δικαστικής αίθουσας,  περιμένοντας να μπει κόσμος μέσα, ενώ παράλληλα πραγματοποιούνταν και συγκέντρωση απ’ έξω. Η μαζική και οργανωμένη παρουσία μας δεν άφησε κανένα περιθώριο στους φασίστες να σκεφτούν να προσεγγίσουν το σημείο ενώ η αποφασιστικότητά μας ανάγκασε, τις για ακόμα μία φορά υπεράριθμες αστυνομικές δυνάμεις που έστειλε το κράτος, να αποφύγουν οποιαδήποτε απόπειρα επιθετικής κίνησης προς τα εμάς.

Από την αρχή, σύντροφοι και συντρόφισσες μπήκαν και γέμισαν την αίθουσα. Η  διαδικασία ξεκίνησε με την κατάθεση του πρώτου συντρόφου, ο οποίος αναφέρθηκε αρχικά στα χαρακτηριστικά της επίθεσης από το τάγμα εφόδου της Χ.Α., ενώ στη συνέχεια ανέδειξε τις αξίες, τις αρχές και τις στοχεύσεις του κόσμου του αγώνα και τόνισε επανειλημμένα την άρρηκτη σχέση κράτους και παρακράτους και τον ρόλο των φασιστών ως παραστρατιωτικό κομμάτι της εξουσίας. Η αναφορά και μόνο στους φασιστές ως «παρακρατικών», φάνηκε ότι ενόχλησε ιδιαίτερα τους φασιστοδικηγόρους, οι οποίοι προσπάθησαν αποτυχημένα να ανακόψουν την πολιτική τοποθέτηση. Παρόλα τα δικονομίστικα τερτίπια των φασιστοδικηγόρων τίποτα δεν μπορούσε να ανατρέψει το γεγονός ότι την επίθεση στο αναρχικό – αντιεξουσιαστικό στέκι Αντίπνοια την πραγματοποίησε τάγμα εφόδου της Χ.Α. ως κομμάτι της στρατηγικής της να επιτίθεται  σε αγωνιστές και δομές αγώνα.

Το πεδίο που κερδήθηκε ύστερα από τα γεγονότα στο Εφετείο, έκανε ξεκάθαρο τόσο στους φασίστες όσο και στην έδρα, πως θα δεν γινόταν ανεκτή καμία προσβολή προς τους συντρόφους μας. Κατά τη μία η συγκέντρωση έλαβε τέλος και όσοι σύντροφοι μπορούσαν μπήκαν και αυτοί στην αίθουσα. Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως για πρώτη φορά μετά την εκκίνηση της διαδικασίας και την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, η αίθουσα είχε τόσο κόσμο, ενώ έδωσε το παρόν και κόσμος από ευρύτερα κομμάτια του κινήματος. Η ουσιαστική πολιτικοποίηση της δίκης, μέσω της δυναμικής συγκέντρωσης στο Εφετείο και της αντίστοιχα δυναμικής μας παρουσίας εντός της αίθουσας την Τρίτη, έδωσε το έναυσμα για μια ευρύτερη κινητοποίηση.

Στις δύο η ώρα ξεκίνησε ο δεύτερος σύντροφος την κατάθεσή του. Τοποθετήθηκε βάζοντας από την αρχή τα πολιτικά αίτια τόσο της επίθεσης όσο και της παρουσίας μας στη δίκη. Στάθηκε και αυτός στα χαρακτηριστικά της επίθεσης από το τάγμα εφόδους της Χ.Α., αλλά και της ευρύτερης οικονομικής και κοινωνικής συνθήκης που επικρατούσε εκείνη την περίοδο. Μίλησε για τα προτάγματα του κόσμου του αγώνα και γιατί αυτός ο κόσμος βρίσκεται στο στόχαστρο του φασισμού και του κράτους. Αναφέρθηκε στις αρχές και στις αξίες που καθορίζουν τον τρόπο λειτουργίας του στεκιού, στα αγωνιστικά πεδία στα οποία συμμετείχε και συμμετέχει το στέκι, καθώς και στα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα για τα οποία τοποθετείται το στέκι Αντίπνοια. Χρησιμοποιώντας αρκετά παραδείγματα κατέδειξε τη δράση της Χ.Α. και τον τρόπο με τον οποίο επιτίθετο σε μετανάστες, εργάτες, αγωνιστές κ.α.. Ενώ τόσο πολιτικά όσο και μέσα από παραδείγματα κατέδειξε και την ολοφάνερη συνεργασία κράτους και παρακράτους, όπως στη συντονισμένη επίθεση ΜΑΤ και χρυσαυγιτών στην αντιφασιστική συγκέντρωση στις 2/2/08, στην διακριτή προστασία που παρείχε η αστυνομία στο πογκρόμ κατά μεταναστών μετά τη δολοφονία Καντάρη κ.α.

Κατά τις 3 το μεσημέρι διεκόπη η εκδίκαση για την Πέμπτη 23/2. Ο κόσμος αποχώρησε όλος μαζί και συγκροτημένα, φωνάζοντας συνθήματα, όπως και την πρώτη ημέρα.

 

ΟΥΤΕ ΜΕ ΦΥΛΑΚΕΣ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΝΟΜΟΥΣ

Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΤΣΑΚΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΑΧΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

 

ΟΥΤΕ ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΟΥΤΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΚΑΤΩ Ο ΚΡΑΤΙΣΜΟΣ ΖΗΤΩ Η ΑΝΑΡΧΙΑ

 

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ – ΑΝΤΙΘΕΣΜΙΚΗ – ΑΝΤΙΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

ΠΕΜΠΤΗ 23/2 ΣΤΙΣ 9:00 ΕΙΣΟΔΟΣ ΓΥΝ. ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24/2 ΣΤΙΣ 9.00 ΣΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

 

αναρχικό- αντιεξουσιαστικό στέκι Αντίπνοια

Αριστοβούλου & Πυλάδου, Κ. Πετράλωνα

stekiantipnoia.espivblogs.net

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *