Για το βασανισμό μετανάστη στο Α.Τ. Ακροπόλεως | Ιανουάριος 2010

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, σε ολόκληρο το διάστημα των εορτών η μητρόπολη στολίστηκε με την ίδια μπαγιάτικη αστερόσκονη. Φωτάκια, μουσικές, ζογκλερικά, αστραφτερές βιτρίνες ήρθαν να συμπληρώσουν το παζλ της επιβεβλημένης ευτυχίας των χριστουγέννων. Πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα: η Ερμού, αυτή η «πολύχρωμη λεωφόρος της κατανάλωσης» ικανή να προσελκύσει σχεδόν κάθε βαλάντιο. Από τα πασίγνωστα μουράτα brands των πολυκαταστημάτων (αυτών που ως επί το πλείστον μοιράζονται τον «δέκατο τρίτο μισθό» κάνοντας υπερπολλαπλάσιους τζίρους) μέχρι και τις οικονομικότερες απομιμήσεις από τους πλανόδιους μετανάστες μικροπωλητές. Άλλωστε, ένας από τους τρόπος που εφηύρε ο καπιταλισμός, για να συντηρείται παρά το ότι στηρίζεται εκ φύσεως στην κοινωνική ανισότητα είναι το να διαμορφώνει τη συνείδηση του καταναλωτή στα μέλη κάθε κοινωνικής τάξης αφού όλα τα εμπορεύματα ασχέτως χρηματικού αντιτίμου εμπεριέχουν τις ίδιες συμβολικές αξίες. Όσο λοιπόν για κάποιους οι τιμές των καταστημάτων είναι απαγορευτικές, πόσο μάλλον σε περίοδο οικονομικής κρίσης, τόσο η ελεγχόμενη διατήρηση του παραεμπορίου θα βολεύει κάθε πλευρά, παρά την καθιερωμένη γκρίνια και τα μέτρα περί πλήρους πάταξής του που πλασάρονται επισήμως από την εκάστοτε αρχή.

Αντ’ αυτού επιλέγεται το παιχνίδι της γάτας και του ποντικού: Σε όλη την περιοχή της Ερμού μεικτές συμμορίες μπάτσων και δημοτόμπατσων φροντίζουν να διατηρούν την εικόνα της τυπικής περίπολου που επιβλέπει, εκφοβίζει και «σπρώχνει» τους μικροπωλητές πάνω-κάτω κατά μήκος του πεζόδρομου. Τελικά, καταφέρνουν να τους στριμώχνουν μεμονωμένα  στα γύρω στενά μακριά από τα  βλέμματα των περαστικών. Για όσους συχνάζουν στην περιοχή είναι γνώριμη η εικόνα αλλά και οι συχνές αφηγήσεις των μεταναστών από τρικλοποδιές και κεφαλοκλειδώματα, αρπαγή των χρημάτων και των χαρτιών τους, κατάσχεση της πραμάτειας τους, επιβολή προστίμων και φυσικά προσαγωγές και συλλήψεις που συχνά «στολίζονται» με υβρεολογίες, ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια στην διαβόητη  γιάφκα της Λεωχάρους (ΑΤ Ακροπόλεως) που συναγωνίζεται επάξια τα τμήματα Ομονοίας, Θήρας,  Αγ. Παντελεήμονα, Κυψέλης, Πατησίων, Νίκαιας (η λίστα δεν τελειώνει) και όσα αντίστοιχα εξειδικεύονται στο σακάτεμα και τον εξευτελισμό μεταναστών.

Κάπως έτσι, τις τελευταίες μέρες του 2009 όσο στο Σύνταγμα, την Ερμού και τους άλλους εμπορικούς δρόμους εκτυλισσόταν το χαζοχαρούμενο παραμύθι των χριστουγέννων, στα στενά δρομάκια το σκυλολόι του Χρυσοχοΐδη δικαιολογούσε το μισθό του στέλνοντας δεκάδες αφρικανούς μικροπωλητές να κάνουν πρωτοχρονιά στα κρατητήρια, τον Ερυθρό Σταυρό και τα δικαστήρια της Ευελπίδων. Παραδόξως, αυτή τη φορά ακόμη και κάποιοι μαγαζάτορες βρέθηκαν μαζί με περαστικούς να αρνούνται να παραδώσουν τραυματισμένο μικροπωλητή στα ένστολα καθικια που τον είχαν χτυπήσει. Όσοι από μας τον ακολουθήσαμε στο νοσοκομείο, είδαμε να διακομίζονται συνεχώς αφρικανοί μετανάστες που υπήρξαν οι πρωταγωνιστές άλλων «μεμονωμένων περιστατικών» από την ίδια περιοχή. Ένα από αυτά είναι και η περίπτωση του Χιλιανού μετανάστη που ξεκινώντας από το αίτημα του για ένα τηλέφωνο και την αντίδραση του στις πρώτες σφαλιάρες των μπάτσων ενώ ήταν σιδηροδέσμιος κατέληξε μετά την «περιποίηση» από 7 βασανιστές  του ΑΤ Ακροπόλεως με σοβαρά τραύματα (έφτασαν να πλήξουν σοβαρά τα νεφρά και αλλά ζωτικά όργανα), εκχυμώσεις από το σώμα, εμετούς και αιμόπτυση να μεταφέρεται αντί για τον ανακριτή στο Γενικό Κρατικό.

Η δημοσιοποίηση του εν λόγω βασανισμού και της δίωξης του ενός ειδικού φρουρού δεν έγινε τυχαία. Ήταν για να δώσει μια ακόμη ευκαιρία στον Χρυσοχοΐδη να καθαρίσει δήθεν το απόστημα που δημιούργησε η απελθούσα κυβέρνηση στα πλαίσια της «αναδιατύπωσης της σχέσης αστυνομίας – πολίτη»! Δεν  πρόκειται παρά για την προσπάθεια αποκατάστασης της τιμής του «σώματος», τη μεθοδική ρεβάνς μετά την εξέγερση του Δεκέμβρη του 08’ και ταυτόχρονα την πρόληψη για τις κοινωνικές εκρήξεις που εγκυμονούν τα χρόνια που έρχονται. Άλλωστε, κομμάτι αυτών φαίνεται να είναι και οι μετανάστες καθώς οι περισσότεροι βρίσκονται στον πάτο της κοινωνικής ιεραρχίας. Όμως, οι επικοινωνιακές ντρίπλες περί «εξυγίανσης της αστυνομίας» όπως και το δόγμα «δημοκρατία και πυγμή», με άλλα λόγια η δηλούμενη καταδίκη από τη μια της ως τώρα αναποτελεσματικότητας της ΕΛ.ΑΣ. και από την άλλη της φασίζουσας συμπεριφοράς ορισμένων τάχα οργάνων της είναι το κλειδί για να πεισθεί και ο τελευταίας μικροαστός ότι οι «πραίτορες» μετατράπηκαν σε «προστάτες του πολίτη» και ο μπάτσος σε «αστυνόμο της γειτονιάς».  Είναι ο μόνος τρόπος να αποσπάσει αναίμακτα την απαιτούμενη κοινωνική συναίνεση για την ολοκλήρωση του κράτους ασφάλειας που οραματίζονται οι κρατούντες. Ακόμα και το αναμενόμενο νομοσχέδιο για την απόκτηση ιθαγένειας, μετά από ένα καλοκαίρι κορύφωσης της αντιμεταναστευτικής προπαγάνδας και πρακτικής, δεν είναι παρά το ξεροκόμματο που θα κλείσει τα στόματα για να νομιμοποιήσει θεσμικά και κοινωνικά διαχωρισμούς ακόμα και ανάμεσα στους ίδιους τους μετανάστες.

Ταυτόχρονα, όλες αυτές τις μέρες δεκάδες δημοσιογράφοι ως πιστά σκυλιά των επίσημων και ανεπίσημων αφεντικών τους αναμειγνύουν  ηλίθια στερεοτυπικά κλισέ περί μεταναστών, εγκληματικότητας και παραεμπορίου προκειμένου να βρεθεί και πάλι ο αποδιοπομπαίος τράγος ως ο δήθεν υπαίτιος της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης που βιώνει τελευταία ο δυτικός κόσμος. Ολόκληρο το σύμπλεγμα εξουσίας αν δε στοχοποιεί ως εσωτερικό εχθρό της δημοκρατίας τον αντιεξουσιαστικό χώρο και τους χιλιάδες ανοργάνωτους 16χρονους «δεκέμβρηδες» που δεν σταμάτησαν να κατεβαίνουν στους δρόμους, τότε βρίσκει στη φιγούρα του οικονομικού μετανάστη και του πρόσφυγα τον επικίνδυνο εισβολέα που ευθύνεται για όλα τα στραβά του τόπου και ξορκίζει το «κακό» οργανώνοντας σε θεσμικό και κοινωνικό επίπεδο τον πόλεμο ενάντια στους μετανάστες.

Εμείς απ’ την πλευρά μας, έχουμε ήδη διαλέξει στρατόπεδο. Με όπλο μας την αλληλεγγύη, τη διαμόρφωση δικτύων επικοινωνίας και το σταδιακό χτίσιμο σχέσεων εμπιστοσύνης θέλουμε να υπενθυμίσουμε προς όλες τις κατευθύνσεις πως δε θα αφήσουμε να ριζώσει στις πόλεις μας η ξενοφοβία, ούτε να γίνουν συνήθεια μας τα ρατσιστικά πογκρόμ και η αστυνομική κατοχή των γειτονιών μας. Η φυσική και ψυχολογική βία και η καταπίεση που βιώνουν οι μετανάστες, τόσο από τα ένστολα κρατικά σκυλιά και τα αφεντικά, όσο και από μέρος της κοινωνίας δεν μας είναι ξένη. Σε ένα άλλο επίπεδο τη ζούμε όλο και περισσότερο κι εμείς σε κάθε πεδίο της καθημερινότητας.  Γι αυτό και στον πόλεμο που μαίνεται δεν είμαστε απλά με το μέρος κάποιων. Είμαστε μέρος του οι ίδιοι και θα συνεχίσουμε να τον διεξάγουμε πολύμορφα σε όλα τα μέτωπα αναζητώντας τις συμμαχίες σ’ εκείνους που με αξιοπρέπεια επιλέγουν να μη σκύβουν το κεφάλι.

Δεν ξεχνάμε τους τόσους μετανάστες πάνω στους οποίους καθημερινά εκτονώνονται ποικίλα φασιστοειδή με ή χωρίς στολή, αυτούς που βρεθήκαμε μαζί ανά καιρούς σε δικαστήρια και νοσοκομεία, όσους δε μάθαμε και δε θα μάθουμε ποτέ πού και πότε βασανίστηκαν και εξευτελίστηκαν, όσους δε μπήκαν στα μονόστηλα των φυλλάδων, όσους δεν καταγράφηκαν καν στον βιβλίο συμβάντων…

Δεν ξεχνάμε τον Μοντασέρ Μοχάμεντ Ασράφ, τον Μαζίρ, τον Τζχαντζιρ Χοσίν, , τον Τόνι Ονούα τον Μοχάμεντ Καμράν Ατίφ, τους τόσους ανώνυμους που βρέθηκαν νεκροί στα κρατητήρια «από παθολογικά αίτια» ή «σκοντάφτοντας σε δρόμους και χαντάκια», σε όλους και όλες που αντί να βρεθούν στον «τόπο της επαγγελίας» που ονειρεύτηκαν, ξεβράστηκαν άδοξα σε κάποια ακτή της μεσογείου….

Σπέρνουν το φόβο… Θα θερίσουν οργή

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας

Στέκι ΕΜΜΕ, στέκι Αντίπνοια, αλληλέγγυοι/ες