για τις επιθέσεις κατά μεταναστών στη γειτονιά μας | Σεπτέμβριος 2011

“Όταν η αρκούδα χορεύει στον κήπο σου σύντομα θα μπει και στο σπίτι σου…”

Το τελευταίο διάστημα φαινόμενα ρατσιστικής και φασιστικής βίας παρατηρούνται όλο και πιο συχνά στη γειτονιά μας.

Στις 29/6 -και ενώ χιλιάδες διαδηλωτές συγκρούονταν με τις δυνάμεις καταστολής, οι οποίες  με απίστευτη βαρβαρότητα επιχείρησαν να διαλύσουν την απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα και στους γύρω δρόμους- στα Κάτω Πετράλωνα, στο ΙΚΑ, δύο μετανάστες έπεσαν θύματα φασιστικής επίθεσης με αποτέλεσμα να μεταφερθούν αιμόφυρτοι στο νοσοκομείο. Πριν λίγες ημέρες, πάλι στα Πετράλωνα, Πακιστανοί μετανάστες δέχτηκαν ρατσιστική επίθεση στο σπίτι τους, ενώ κοιμόντουσαν.

Τέτοιου είδους φαινόμενα δεν είναι ξεκομμένα και τυχαία αλλά αποτελούν μέρος των πολιτικών επιλογών των κυριάρχων.

Φτώχεια, εξαθλίωση, καταπίεση και εκμετάλλευση είναι αυτά που χαρακτηρίζουν το παρόν και το μέλλον που επιφυλάσσουν και επιβάλλουν με κάθε μέσο κράτος και αφεντικά  στην κοινωνία.

Οι κυρίαρχες πολιτικές κυβέρνησης, ΔΝΤ και τρόικας καταστρέφουν οποιαδήποτε κοινωνική και προνοιακή δομή, συγχωνεύουν σχολεία και νοσοκομεία, ξεπουλάνε κάθε δημόσιο αγαθό, απελευθερώνουν τις απολύσεις και εκτοξεύουν την ανεργία στα ύψη. Ταυτόχρονα, προωθούν ως μόνη λύση για την επιβίωσή μας τον αλληλοσπαραγμό των από κάτω και την ένταση της κυρίαρχης αξίας του καπιταλισμού: του ατομικισμού και της επικράτησης του δυνατότερου. Προσπαθούν να μετατρέψουν την αγανάκτηση  σε έναν πόλεμο «όλων εναντίον όλων».

Κράτος και παρακράτος, σε αγαστή σύμπνοια, καλλιεργούν το βολικότατο για το σύστημα κοινωνικό κανιβαλισμό. Αυτό το σκοπό εξυπηρετούν οι διάφορες φασιστικές ομάδες συνεπικουρούμενες από την αστυνομία και προωθούμενες από τα ΜΜΕ. Η εγκληματική τους πρόταση, που αποσκοπεί στο να καλλιεργήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό, στην ουσία αποτυπώνεται στην φράση «πόλεμος στους εξαθλιωμένους και όχι στην εξαθλίωση».

Πρώτο και ευκολότερο στόχο στον «πόλεμο» αυτό αποτελούν οι μετανάστες, οι οποίοι υπήρξαν εδώ και χρόνια αντικείμενο εκμετάλλευσης στην ελληνική κοινωνία. Το κυνήγι των μεταναστών δεν αποτελεί  λύση απέναντι στην κρίση, ενώ είναι μια κεντρική επιλογή της κυριαρχίας για να δημιουργήσει την απαραίτητη συνεκτικότητα μέσα στους κόλπους της κοινωνίας.

Στη συνέχεια, βέβαια, ο κατευθυνόμενος κοινωνικός κανιβαλισμός θα ανοίξει θανάσιμα μέτωπα προς τους αλλόθρησκους, τους τσιγγάνους, τους ομοφυλόφιλους και κάθε είδους «διαφορετικούς» από αυτό που οι κυρίαρχοι προστάζουν. Στο τέλος δε θα μείνει κανείς. Η μοναδική προοπτική της εξουσίας ήταν ανέκαθεν ο θάνατος.

Οι συνθήκες αυτές ευνοούν μόνο τους κυρίαρχους και την προσπάθειά τους να πετσοκόψουν την όποια αντίσταση και δράση ενάντιά τους, παρουσιάζοντάς την ως σύγκρουση «ακραίων» ομάδων με μόνο κοινό παρονομαστή την τυφλή βία.

Εμείς, που ζούμε σε αυτές τις γειτονιές, δεν πρέπει να αποδεχθούμε αυτή την κατάσταση, παραμένοντας απαθείς και αδιάφοροι όταν χτυπούν το διπλανό μας, επειδή νομίζουμε πως δε μας αφορά. Αύριο μπορεί να βρίσκεται ο καθένας από εμάς σε αυτή τη θέση. Όπως λέει η παροιμία: «Όταν η αρκούδα χορεύει στον κήπο σου σύντομα θα μπει και στο σπίτι σου».

Να μην επιτρέψουμε στον ρατσισμό, τον κοινωνικό κανιβαλισμό και τις φασιστικές συμμορίες να διαλύσουν τις γειτονιές μας.

Να μη συναινέσουμε στη δολοφονική βία των παρακρατικών συμμοριών.

Να αντισταθούμε, δίνοντας ζωή στις γειτονιές μας και παλεύοντας για την ανατροπή του συστήματος.

Κανείς δεν πρόκειται να έρθει να μας σώσει.

Μόνο με την αυτοοργάνωση, τη συλλογική δράση και την αλληλεγγύη θα πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας.