Συζήτηση στο Πάντειο πανεπιστήμιο | 21 Φεβρουαρίου 2009

«Όταν συναντάτε αυτά τα μπλέ ανθρωπάκια,
να τους λέτε ότι δεν είναι μόνες τους»

Μ., εργαζόμενη στην ΟΙΚΟΜΕΤ

Με αυτά τα λόγια ολοκληρώθηκε το Σάββατο το μεσημέρι η συζήτηση που είχε καλέσει στο Πάντειο πανεπιστήμιο η λαϊκή συνέλευση κατοίκων Πετραλώνων/Κουκακίου/Θησείου, στην προοπτική της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των διαφόρων συλλογικοτήτων, ομαδοποιήσεων και ατόμων που ασχολούνται με την υπόθεση της Κ. Κούνεβα.

Η Κατερίνα Μάτσα, ψυχίατρος που βρίσκεται συνεχώς δίπλα στην Κωνσταντίνα, μας μετέφερε τις τελευταίες ιατρικές εξελίξεις. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει τρεις μεταμοσχεύσεις με επιτυχία 100%. Έχει παρθεί δέρμα από τον μηρό για να τοποθετηθεί στο πρόσωπο. Το ένα μάτι έχει χαθεί (βρίσκεται σε τήξη), ενώ το άλλο μάλλον έχει σωθεί με την επιφύλαξη να έχει ρήξη κερατοειδούς (οπότε και θα γίνει σχετική επέμβαση, ήδη μέσα στη βδομάδα υπάρχει ραντεβού με σχετικό εξειδικευμένο κέντρο).

Όσον αφορά τα νοσήλεια, μέχρι σήμερα το ΙΚΑ δεν κάλυπτε εξ’ ολοκλήρου τις αποκλειστικές νοσοκόμες (πρόκειται για ένα ποσό 6.000 ευρώ το μήνα). Ύστερα από σχετικές πρωτοβουλίες των εργαζομένων στο ΙΚΑ η διοίκηση προσφέρθηκε να καλύψει όλα τα έξοδα, ζητώντας ήδη να κατατεθούν οι σχετικές αποδείξεις. Σε κάθε περίπτωση μέχρι να αρχίσει να υλοποιείται η απόφαση υπάρχει μία επιφύλαξη.

Στη συζήτηση παραβρέθηκαν και κοινωνικές λειτουργοί που εργάζονται στο δήμο του Ταύρου, οι οποίες ενημέρωσαν ότι ύστερα από πρωτοβουλία τους ο δήμος καλύπτει τα έξοδα του πετρελαίου στο σπίτι που μένει η μητέρα και το παιδί της Κωνσταντίνας, ενώ συγκεντρώθηκαν τρόφιμα για να στηρίξουν, επίσης, τις ανάγκες της οικογένειας. Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά κάτοικοι του Ταύρου (και κυρίως μικρών εισοδημάτων) εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προσφέροντας χρήματα ή τρόφιμα.
Στη συζήτηση συμμετείχε και μία εργαζόμενη στην ΟΙΚΟΜΕΤ η οποία μας περιέγραψε τις εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στις αποβάθρες του ΗΣΑΠ και στην εταιρεία. Αφού μας ενημέρωσε ότι πλέον οι καινούργιες προσλήψεις προσωπικού γίνονται με δίμηνες συμβάσεις, επεσήμανε ότι εξ’ αρχής μαζί με τη σύμβαση οι εργαζόμενοι/ες καλούνται να υπογράψουν και ένα χαρτί περί οικοιοθελούς αποχώρησης με τη δικαιολογία, από τη μεριά της εργοδοσίας, ότι η δουλειά είναι δύσκολη και δε θα την αντέξουν! Όσον αφορά τις πληρωμές, ενώ η ΟΙΚΟΜΕΤ παίρνει τα χρήματα κάθε 1η του μήνα, οι εργαζόμενοι/ες μπορεί να πληρωθούν μέχρι και στις 26 του μήνα! Τέλος, από το προηγούμενο Σάββατο κυκλοφόρησε το λεγόμενο «χαρτί του διαλείμματος» το οποίο καλούνται να υπογράψουν οι εργαζόμενοι/ες στις αποβάθρες, με σκοπό να παρουσιαστούν 5,5 οι ώρες εργασίας (αντί 6, όπως προβλέπει και η σύμβαση με τον ΗΣΑΠ) και να μην καταβληθούν ένσημα βαρέα.

Η απάντηση της Κωνσταντίνας στους ξεφτίλες του ΣΥΡΙΖΑ, που με μπροστάρη μία «συνιστώσα», την ΑΚΟΑ, αποπειράθηκαν να βγάλουν κομματική υπεραξία… Όπως τονίστηκε στην συζήτηση, η Κωνσταντίνα δεν έχει δεχτεί να δει κανέναν πολιτικό. Όσον αφορά την Πετραλιά, υπάρχει εντολή στους σεκιουριτάδες που φυλάνε την Κωνσταντίνα, ακόμη και να απαγορέψουν την είσοδό της!

Θυμίζουμε ότι η επόμενη λαϊκή συνέλευση (με θεματολογία την υπόθεση της Κ. Κούνεβα και την προοπτική δημιουργίας κοινωνικού ιατρείου) θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Μαρτίου, στις 12 μ.μ., στην πλατεία Μερκούρη. Επίσης, ραντεβού της λαϊκής συνέλευσης υπάρχει και για τη Καθαρά Δευτέρα 2 Μαρτίου, στον Λουμπαρδιάρη, στο λόφο του Φιλοπάππου.