Δενδροφύτευση στο Κουκάκι | Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2007

01

05

Το παρακάτω κείμενο προέρχεται από σχετική ενημέρωση από το blog της Παρέμβασης Κατοίκων Πετραλώνων, Κουκακίου και Θησείου.

Παρά τις 325 υπογραφές κατοίκων της οδού Δημητρακοπούλου που ζητούσαν να δενδροφυτευτεί ο δρόμος τους και τη σύμφωνη γνώμη του διαμερισματικού συμβουλίου, ο Δήμος Αθηναίων αρνήθηκε να κάνει δενδροφύτευση (Δ.Α., ΑΠ. 163020/19-10-2007) με την δικαιολογία ότι τα πεζοδρόμια είναι στενά, τα μπαλκόνια χαμηλά, υπάρχουν φανάρια και στάσεις τρόλλεϋ και φρεάτια ρεύματος, αερίου κλπ. Μα η ίδια κατάσταση ισχύει και για την Βεϊκου που έχει όμως δέντρα και αλήθεια ποια πεζοδρόμια στην Αθήνα δεν έχουν φανάρια και φρεάτια? Σε τί διαφέρει ο δρόμος μας από τους άλλους δενδροφυτευμένους δρόμους;

Έτσι κάτοικοι του δρόμου και της περιοχής αποφάσισαν να δράσουν άμεσα. Να αρχίσουν να φυτεύουν το δρόμο μόνοι τους! Την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι, καμιά 30αρία άτομα μαζεύτηκαν στη συμβολή των δρόμων Δημητρακοπούλου και Γ. Ολυμπίου και με τα από μια σύντομη συζήτηση, όρισαν μία ανοιχτή επιτροπή για να προσχωρήσει το θέμα και ξεκίνησαν για τη δενδροφύτευση.

Ο χώρος που είχε επιλεχθεί ήταν ανάμεσα στις οδούς Ζαν Μωρέας και Α. Ζίνη, μιας και εκεί είχε προηγηθεί μια συνεννόηση με του κατοίκους πολυκατοικίας και μαγαζάτορες. Δύο πλάκες πεζοδρομίου ήδη έλειπαν, ενώ άλλες δύο ξηλώθηκαν στη συνέχεια. Συνολικά μέσα σε κλίμα μεγάλης χαράς, φυτεύτηκαν 4 δεντράκια, δύο αγριομουριές και δύο μανταρινιές. Τα χαμόγελα και το πάθος των ανθρώπων να φυτέψουν, αποδείχθηκε πιο δυνατό από το τσιμέντο. Ήταν πολύ όμορφό να βλέπεις όλους και όλες να θέλουν μετα μανίας να συμμετέχουν με τα χέρια τους, και η χαρά μετά την ολοκλήρωση κάθε φυτέματος ήταν μεγάλη. Για όσους έχουμε μεγαλώσει και ζήσει στο δρόμο αυτό, που παρά την ασχήμια του τον αγαπάμε, ήταν μοναδική εμπειρία να αλλάζουμε έμπρακτα την εικόνα του. Αυτή είναι η έννοια της γειτονίας.

Οι δεντροφυτεύσεις θα συνεχιστούν. Και γιατί τις έχουμε ανάγκη, αλλά και γιατί ο Δήμος δεν ενδιαφέρεται να τις κάνει. Όταν δεν υπάρχει τσιμέντο, που σημαίνει, εργολαβίες και μίζες, ο Δήμος αποδεδειγμένα αδιαφορεί. Και όπου φυτεύει τα τελευταία χρόνια βάζει πράσινο χαμηλό διακοσμητικό, λουλουδάκια, γρασίδι που καταναλώνει απίστευτες ποσότητες νερού, και θάμνους, αντί για δέντρα που κάνουν σκιά το καλοκαίρι και φιλτράρουν τον αέρα της πόλης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το πάρκο της κορεάτικης αγοράς, στη συμβολή Πειραιώς και Ερμού.

Ελπίζουμε και γείτονες από άλλους δρόμους να πάρουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες, αλλά και πολίτες σε όλη την πόλη. Να πάρουμε τις γειτονιές μας στα χέρια μας.