Λαΐκή συνέλευση ενάντια στη μετατροπή των Άνω Πετραλώνων σε ζώνη κατανάλωσης | Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

Το μεσημέρι της Κυριακής πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Μερκούρη λαϊκή συνέλευση ενάντια στη σταδιακή μετατροπή των Άνω Πετραλώνων σε ζώνη κατανάλωσης. Είχε προηγηθεί σχετικό κάλεσμα (με αφίσες και κείμενα) από κατοίκους των Πετραλώνων.

sineleusi

Στιγμιότυπο της λαϊκής συνέλευσης


Αρκετός κόσμος, στη συντριπτική τους πλειοψηφία κάτοικοι των Άνω Πετραλώνων, αλλά και άλλων περιοχών που αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα (ίσως σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό), όπως στο Γκάζι, στο Θησείο και στην Πλάκα. Κατατέθηκαν προβληματισμοί, όπως προκύπτουν μέσα από την καθημερινότητα της γειτονιάς, ενημερώσεις σχετικά με το νομικό καθεστώς για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, βιωματικές περιγραφές κατοίκων άλλων περιοχών, εκτιμήσεις για την εξέλιξη της διαμορφωθείσας κατάστασης μέσα στο χρόνο.

Αυτό που ήταν έντονο σε ολόκληρη τη συζήτηση ήταν η ανάγκη να γίνουν άμεσα δράσεις, κατά βάση σε συλλογικό επίπεδο αλλά και σε μοριακό. Σε πρώτη φάση προτάθηκε να γίνει δενδροφύτευση στο σημείο της πλατείας όπου μαγαζάτορας κάποιες ημέρες πριν είχε πετσοκόψει τους θάμνους, καθώς και διαδήλωση στο άξονα της Καλλισθένους, Κυδαντιδών και Τρώων. Προτάσεις οι οποίες προκρίθηκαν από το σύνολο των συμμετεχόντων στη λαϊκή συνέλευση.

dendrofyteusi

zartinieres

Αρχικά δενδροφύτευση στο σημείο όπου το αφεντικό του «Ελ Καμίνο» (ιδιοκτήτης και της «Μορφής» στο Θησείο) πετσόκοψε τους θάμνους. Στη συνέχεια οι ζαρτινιέρες από το οδόστρωμα βρέθηκαν στην είσοδο του μαγαζιού


braziliana

Έξω από το μπαρ «Βραζιλιάνα»


Η διαδήλωση περιελάμβανε στάσεις έξω από τα μαγαζιά που έχουν επεκτείνει τα… ιδιοκτησιακά τους δικαιώματα σε πεζοδρόμια και δρόμους, είτε με τραπεζοκαθίσματα, είτε με τέντες, και ζαρντινιέρες, είτε με κρατήσεις θέσεων παρκινγκ για τους «εκλεκτούς» πελάτες τους.

pano_diadilosi

Το πανό της διαδήλωσης


Στάσεις άλλοτε με λιγότερο και άλλοτε με περισσότερο ένταση, με ξεκάθαρο ωστόσο το μήνυμα των κατοίκων. Ότι σε αυτούς τους δρόμους και σε αυτές τις πλατείες θέλουν να ζούνε και κινούνται άνθρωποι που θέλουν να έχουν μία στοιχειώδη ποιότητα ζωής μέσα σε μία μητρόπολη όπου η επικοινωνία μεταξύ μας γίνεται όλο και πιο ασφυκτική, χάνεται συνεχώς.

therapeutirio

Έξω από το εστιατόριο «Θεραπευτήριο»


sardeladiko

Οδός Κυδαντιδών, εστιατόριο «Σαρδελάδικο»


trwwn

Οδός Τρώων, έξω από τις «Πλειάδες» και το «Καφενείο»


Απ’ ότι διαφάνηκε αυτή η κίνηση ήταν η πρώτη, καθώς υπάρχει και διάθεση και αποφασιστικότητα. Η επόμενη κίνηση, όπως προέκυψε από τη λαϊκή συνέλευση, είναι το Σάββατο 21 Νοεμβρίου, στις 10 το βράδυ συγκέντρωση στην πλατεία Μερκούρη για να πραγματοποιηθεί, τις ώρες αιχμής των μαγαζιών, διαδήλωση.