Ενημέρωση από την λαϊκή συνέλευση στα Κάτω Πετράλωνα | 10 Ιουνίου 2010

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας η δεύτερη λαϊκή συνέλευση με θέμα την οικονομική μας αφαίμαξη, αυτή τη φορά στην πλατεία της Αγίας Αικατερίνης, στα Κάτω Πετράλωνα. Δεδομένου της κεντρικότητας του σημείου μέσα στη γειτονιά, αυτή τη φορά ήταν περισσότερος ο κόσμος ο οποίος κοντοστάθηκε να παρακολουθήσει τη συζήτηση, αποφεύγοντας ωστόσο μία πιο ενεργητική συμμετοχή.

Για μία ακόμη φορά τονίστηκε η ανάγκη να βρεθεί και να επικοινωνήσει ο κόσμος της γειτονιάς, να χτίσει σχέσεις αλληλεγγύης απέναντι στην επίθεση των αφεντικών. Το ζήτημα της ακρίβειας απασχόλησε ένα μέρος της συζήτησης και κατατέθηκαν ιδέες που κινούνταν από την παρέμβαση σε σούπερ μάρκετ της γειτονιάς ζητώντας μείωση 15% στις τιμές των προϊόντων μέχρι τη μαζική απαλλοτρίωση ειδών πρώτης ανάγκης. Επίσης, κάποιος κόσμος που βρέθηκε στη συνέλευση προσφέρθηκε από Σεπτέμβρη να πάρει την πρωτοβουλία να οργανώσει, βοηθητικά ως προς το σχολείο, μαθήματα σε παιδιά.

Η λαϊκή συνέλευση αποφάσισε να ξαναδώσει νέο ραντεβού την Δευτέρα 28 Ιουνίου, αυτή την φορά στην πλατεία Μερκούρη, στα Άνω Πετράλωνα. Επίσης, αποφασίστηκε όταν κατατεθεί το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, παραμονές της διαδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στο κέντρο της Αθήνας, να γίνει διαδήλωση στις γειτονιές του Θησείου και των Πετραλώνων (με σημείο συγκέντρωσης τον ηλεκτρικό σταθμό).

Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές, η επίθεση των αφεντικών σε όλα τα μέτωπα οξύνεται, οι όροι διαβίωσης γίνονται όλο και πιο επαχθείς. Η συγκυρία μέσα στην οποία καλούμαστε να συζητήσουμε και να πράξουμε σε επίπεδο γειτονιάς, μέσα από λαϊκές συνελεύσεις, είναι πολύ συγκεκριμένη. Και έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου δεν υπάρχει ούτε χρόνος, ούτε χώρος για παραχωρήσεις και συμβιβασμούς. Η κάθε κίνηση έχει τη δικιά της σημασία μέσα στον κοινωνικό και ταξικό ανταγωνισμό που ξεδιπλώνεται αυτόν τον καιρό. Και το ερώτημα είναι εάν θέλουμε να τραβήξουμε το σκοινί στα άκρα και να παλέψουμε για όλα αυτά που μας στερούν και μας κλέβουν, ή εάν θέλουμε απλά να βρούμε μία μέση συμβιβαστική λύση, αφομοιώσιμη από το πολιτικό σύστημα, στη λογική της συνδιαχείρισης της εξουσίας.

ΥΓ: Η ανοιχτή συνέλευση για το συντονισμό των πρακτικών ζητημάτων για την επόμενη λαϊκή συνέλευση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 21 Ιουνίου, στις 8 το απόγευμα, στην κατάληψη του ΠΙΚΠΑ (Τιμοδήμου και Αντωνιάδου, στα πέτρινα των Άνω Πετραλώνων).