Οι θιασωτές της κανονικότητας μας δείχνουν τα δόντια τους!

Πριν από λίγες ημέρες αναφερθήκαμε στην εκδικητική στάση της διεύθυνσης και των καθηγητών του 14ου λυκείου στο Κουκάκι απέναντι στους/στις καταληψίες μαθητές/τριες του Δεκέμβρη. Δε συμβαίνει, όμως, μόνο στη γειτονιά μας. Η εκπαιδευτική μηχανή έρχεται να πάρει τη ρεβάνς, να τιμωρήσει παραδειγματικά τους απείθαρχους, να (ξανα)ορίσει την κανονικότητα στα προαύλια και τις αίθουσες, να θέσει τα «πρέπει», να δημιουργήσει ρήγματα στις σχέσεις των μαθητών, να στρέψει τον έναν απέναντι στον άλλον.

Τους τελευταίους μήνες (με αποκορύφωμα τα μέσα του Φλεβάρη), στο 20ο γενικό λύκειο της Τούμπας, στη Θεσσαλονίκη, μαθητές βρίσκονται αντιμέτωποι με τις απειλές, τις προσβολές και τις αποβολές της διέυθυνσης και των καθηγητών. Ένα περιστατικό που έλαβε χώρα στις 12 Φεβρουαρίου (και αφορούσε την ανάρτηση στο σχολείο, από μαθητές, αφίσας που καλούσε σε λαϊκή συνέλευση κατοίκων της Τούμπας) αποτέλεσε την τελική πράξη μίας παράστασης αυταρχικότητας και ασυδοσίας που είχε ξεκινήσει από τον Νοέμβριο. Μόνο που οι μαθητές και οι μαθήτριες αρνήθηκαν το ρόλο του κομπάρσου και αντέδρασαν, όχι χωρίς κόστος…

Σε μία άλλη πόλη, στη Λάρισα, στις 14 του Φλεβάρη, ασφαλίτες εισβάλλουν στο 1ο ενιαίο λύκειο όπου τραμπουκίζουν και γρονθοκοπούν μαθητές που επιχειρούν να καταλάβουν το σχολείο. Προηγήθηκε απόφαση της διεύθυνσης για περικοπή της τριήμερης εκδρομής σε μονοήμερη γιατί «πρέπει να καλυφθούν οι ώρες που χάθηκαν από τις κινητοποιήσεις». Η τοπική ένωση των μπάτσων επεξηγεί ότι επενέβη μετά από «συγκεκριμένη κατηγορία από πολίτη ότι περί τα 10 άτομα φορούσαν κουκούλες»!! Τρεις από τους μαθητές αρχικά εκδιώχνονται από το σχολείο, λόγω των αντιδράσεων που ακολουθούν, όμως, η τιμωρία τους μεταβάλλεται σε αποβολή.

Οι θιασωτές της κανονικότητας μας δείχνουν τα δόντια τους…
Οι στιγμές που βιώσαμε, όμως, το Δεκέμβρη είναι πολύ δυνατές για να σκορπίσουν έτσι απλά και γρήγορα… Παραμένουμε ακόμη εδώ!
Οι μαθητές/τριες δεν είναι μόνοι τους!

«εικόνες από τα μετ’ όπισθεν»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *