Για μία μάχη ενάντια στα αφεντικά, που ακόμη συνεχίζεται…

Η υπόθεση του κέντρου ξένων γλωσσών «ευρωπαϊκή πορεία», στα Άνω Πετράλωνα, μας έχει απασχολήσει και πάλι στο παρελθόν σε αυτόν τον ιστότοπο. Αφετηρία αποτελεί η απόλυση ενός καθηγητή από το φροντιστήριο, στον οποίο όχι μόνο δεν καταβάλλονται τα δεδουλευμένα αλλά, όταν εκείνος τα διεκδικεί μέσω του σωματείου του, τα αφεντικά απαντούν με μήνυση για «σεξουαλική παρενόχληση» μαθητή.

Συγκροτείται η «πρωτοβουλία συμπαράστασης στον απολυμένο καθηγητή» και ακολουθούν μία σειρά από συγκεντρώσεις και παρεμβάσεις έξω από το φροντιστήριο και στον ηλεκτρικό σταθμό των Πετραλώνων, γίνεται πορεία που ξεκινάει από τον ηλεκτρικό του Θησείου και διασχίζει γειτονιές των Άνω Πετραλώνων, διοργανώνεται εκδήλωση/συζήτηση σχετικά με τις εργασιακές συνθήκες στο χώρο των ξενόγλωσσων φροντιστηρίων καθώς και τους ρόλους του εκπαιδευτή και του εκπαιδευόμενου, ενώ χιλιάδες αφίσες τοιχοκολλούνται στις περιοχές μας.

Η αλαζονεία των αφεντικών της «ευρωπαϊκής πορείας» συνεχίζεται στις μηνύσεις εναντίον όσων συλλογικοτήτων και οργανώσεων αναφέρονται δημόσια στην υπόθεση, ενώ εξαντλείται στη μήνυση εναντίον τεσσάρων συνδικαλιστών για «συκοφαντική δυσφήμιση». Ποια ήταν αυτή η… «δυσφήμιση»; Όπως ανέφερε η εργοδοσία και στο δικαστήριο, ο τίτλος της προκήρυξης που μοιράστηκε «Όχι στην αυθαίρετη απόλυση», καθώς και άλλα αποσπάσματα προκηρύξεων.

Ένας από τους τέσσερις ήταν ο Δημήτρης Πουλόπουλος, συνδικαλιστής του συλλόγου υπαλλήλων βιβλίου/χάρτου και πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου εργαζομένων στις εκδόσεις «ελληνικά γράμματα». Στα μέσα του περασμένου Σεπτέμβρη, το δικαστήριο καταδίκασε τον Δ. Π. σε 10 μήνες φυλάκιση με 3ετή αναστολή και 44 ευρώ αποζημίωση σε κάθε μία από τις δύο ιδιοκτήτριες του φροντιστηρίου. Σε λίγες ημέρες, στις 27 του Μάρτη, η υπόθεση εκδικάζεται και πάλι, στο εφετείο.

Πάνω στην υπόθεση της καταδίκης του Δ. Πουλόπουλου μπορούμε αφενός να ανιχνεύσουμε την ασυδοσία και αλαζονεία των αφεντικών και αφετέρου την απροκάλυπτη ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης. Σε κάθε περίπτωση η αλληλεγγύη μας είναι δεδομένη, ενώ η υπόθεση της «ευρωπαϊκής πορείας» και της απόλυσης του καθηγητή Θ. Π. αποτελεί ένα ακόμα ανοιχτό πεδίο αναμέτρησης με τον κόσμο της εργασίας.

  • Ένα ιστορικό της υπόθεσης μπορείτε να βρείτε εδώ (προκήρυξη μοιράστηκε τον Δεκέμβριο του 2007 από την αναρχική συλλογικότητα «εν πλω»)
  • Ανακοίνωση από πρωτοβάθμια σωματεία σχετικά με την εκδίκαση στο εφετείο της υπόθεσης του συνδικαλιστή Δημήτρη Πουλόπουλου

[ενημέρωση: Το εφετείο ξεκίνησε την Παρασκευή 27 Μαρτίου με την εξέταση από το δικάστηριο της μίας εκ των δύο ιδιοκτητριών του φροντιστηρίου. Μετά το πέρας της εξέτασης το δικαστήριο διέκοψε για την ερχόμενη Δευτέρα 6 Απριλίου].

εικόνες από τα μετόπισθεν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *