Μπα, γίνονται και παρακολουθήσεις;

Μέσα από τη δικογραφία που έχει συνταχθεί για τους κατηγορούμενους για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα» ήρθε στη δημοσιότητα ένα μεθοδευμένο σχέδιο των κρατικών μηχανισμών εκτενούς παρακολούθησης και καταγραφής των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων χιλιάδων ανθρώπων σε διάφορες περιοχές της Αθήνας. Μεταξύ αυτών, και τμήματα των γειτονιών μας στα Άνω Πετράλωνα και στο Κουκάκι. Πρόφαση, όπως καταγράφεται σε δημοσίευμα καθημερινής εφημερίδας, η «αναζήτηση στοιχείων που θα οδηγούσαν στην αποκάλυψη των μελών του Επαναστατικού Αγώνα».

Η άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων αφορά κλήσεις σταθερών και κινητών τηλεφώνων, αλλά και μηνυμάτων sms. Η χρονική έκταση της άρσης κυμαινόταν από μία μέχρι και δώδεκα ώρες, ενώ η περίοδοι που έλαβαν χώρα είναι ο Ιανουάριος του 2007, ο Δεκέμβριος του 2008, και το πρώτο εξάμηνο του 2009. Συγκεκριμένα, στις περιοχές των Άνω Πετραλώνων, γύρω από τον ηλεκτρικό σταθμό και την πλατεία Μερκούρη, η άρση του απορρήτου έγινε για τον Ιανουάριο του 2007, ενώ στο Κουκάκι, στο τμήμα πλησίον της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, η άρση έγινε στις 9 Μαρτίου 2009.

Χιλιάδες τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, στην ουσία χιλιάδες άτομα, βρίσκονται υπό εξέταση στα γραφεία της αντιτρομοκρατικής ως εν δυνάμει ύποπτοι. Ως εν δυνάμει τρομοκράτες. Αλλά ο  στόχος δεν είναι μόνο ο αόριστος τρομοκράτης, στόχος είμαστε όλοι όσοι εξακολουθούμε να σκεπτόμαστε, να διεκδικούμε, να κατεβαίνουμε στους δρόμους. Στόχος είναι «αποκαλύψεις» σαν αυτές να λειτουργήσουν εκφοβιστικά και ενοχικά στον καθένα και την καθεμιά, να εσωτερικεύσουμε κάποιον αόριστο φόβο και να οδηγηθούμε στην παραίτηση.

Αλλά δεν… Ούτως ή άλλως γνωρίζουμε ότι τα υπερσύγχρονα συστήματα παρακολουθήσεων που κατά καιρούς παρουσιάζονται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι εδώ για να επιτελούν το έργο για το οποίο έχουν κατασκευαστεί, να παρακολουθούν, να καταγράφουν, να φακελώνουν. Ούτως ή άλλως γνωρίζουμε ότι οι παρακολουθήσεις, είτε φυσικές είτε μέσω τηλεφώνων, λαμβάνουν χώρα κάθε μέρα, κάθε στιγμή και όχι μόνο όταν γίνονται πρωτοσέλιδο σε κάποια εφημερίδα. Μόνο που, βελτιώνονται οι φράχτες αλλά βελτιώνονται και οι άλτες. Και όταν, μέρες που είναι, έρθει η ώρα που η κοινωνική οργή θα τους πνίξει, να είναι σίγουροι ότι δεν θα το μάθουν από κανένα τηλέφωνο νωρίτερα, αλλά θα το δουν μπροστά τους, ξαφνικά και θα τρέχουν να κρυφτούν.

* Τα σχεδιαγράμματα που παραθέτουμε δημοσιεύτηκαν τις προηγούμενες ημέρες στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία. Με γκρι χρώμα είναι καλυμμένες οι περιοχές όπου έγινε η άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *