Η KOPANA πάει κατάληψη για όλους τους λόγους του κόσμου…

Το 15ο τεύχος της Κοπάνας μοιράστηκε τη προηγούμενη Πέμπτη στα σχολεία των γειτονιών μας.


Η κατάληψη του σχολείου αποτελεί την πιο διαδεδομένη και πιο ουσιαστική μορφή αγώνα που μπορούν να εφαρμόσουν οι μαθητές, για να επικοινωνήσουν τα προβλήματα τους και για να αγωνιστούν ενάντια σε ότι τους καταπιέζει. Άλλοτε πιο “χαβαλετζίδικα” και άλλοτε πιο “πολιτικοποιημένα” η κατάληψη ενός σχολείου είναι εκείνη η περίοδος που αυτό σταματάει όλες του τις λειτουργίες και για όσο καιρό διαρκεί σταματάει να είναι ένας χώρος εξαναγκασμού, βαρεμάρας και υποταγής σε εξουσιολάγνους καθηγητές και διευθυντές και μετατρέπεται σε ένα απελευθερωμένο έδαφος, από τους μαθητές για τους μαθητές.

Για όλους τους λόγους του κόσμου!

Οι λόγοι για να κάνεις κατάληψη είναι παραπάνω από αρκετοί. Πέρα όμως από τα πάντα υπαρκτά προβλήματα κτιριακών και υλικών υποδομών και ελλείψεων καθηγητών η ίδια η καθημερινότητα του σχολείου αποτελεί τον πιο σημαντικό λόγο για να του βάλεις λουκέτο. Η δυνατότητα  να αράξεις με τους φίλους σου χωρίς να σε πιέζει το ασφυκτικό 10λεπτο διάλειμμα, η ευκαιρία να μιλήσεις για όλα αυτά που σε ενοχλούν με το σχολείο χωρίς να ακροβατείς μεταξύ μαθήματος και φροντιστηρίου. Η κατάληψη του σχολείο δεν είναι μόνο μέσο αγώνα αλλά και ανάγκη για έναν μαθητή που βλέπει τον τόσο πολύτιμο χρόνο του να σπαταλιέται σε ένα σύστημα που τον προετοιμάζει να γίνει ένα ακόμα γρανάζι του.  Είναι εκείνη η ανάγκη για να ζήσεις  τις αίθουσες και τους διαδρόμους του σχολείο χωρίς την μιζέρια του 7ωρου. Είναι ο κλεμμένος σου χρόνος και χώρος που παίρνεις πίσω!

Από πάντα, αλλά σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό τώρα, οι σχολικές καταλήψεις έμπαιναν και συνεχίζουν να μπαίνουν στο στόχαστρο των κατασταλτικών μηχανισμών είτε αυτοί είναι άμεσα κρατικοί (μπάτσοι, εισαγγελείς) είτε παρακρατικοί (φασίστες). Όλος αυτός ο συρφετός συνοδεύεται  από τις προσπάθειες διευθυντών, αγανακτισμένων γονέων και καθηγητών οι οποίοι ανέκαθεν προσπαθούσαν με νύχια και με δόντια να μην επιτρέψουν οποιαδήποτε κίνηση που εμποδίζει την κανονική λειτουργία του σχολείου. Μόνο φέτος, αστυνομικοί έχουν εισβάλλει σε υπό κατάληψη σχολεία στην Σάμο, την Λαμία την Νίκαια και τον Χολαργό “παίζοντας ξύλο” με τους μαθητές αλλά κάνοντας και συλλήψεις. Είναι πλέον πιο επιτακτικό από ποτέ κάθε απόφαση για κατάληψη να αντιμετωπίζεται με επιπλέον σοβαρότητα, αλλά και να αγκαλιάζεται από το σύνολο των μαθητών, η αλληλεγγύη έτσι και αλλιώς αποτελεί το πιο δυνατό μας όπλο!

Κατάληψη παντού!

Κατάληψη για όλους τους λόγους του κόσμου!

Κατάληψη για πάντα!

2 comments

  • ΚΑΤΩ ΟΙ ΤΡΟΜΟΝΟΜΟΙ ΤΗΣ ΦΑΣΙΣΤΟ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
    ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ
    ΟΙ ΤΡΟΜΟΔΙΚΕΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΤΑΔΙΚΕΣ

  • ΚΑΤΩ ΟΙ ΤΡΟΜΟΝΟΜΟΙ ΤΗΣ ΦΑΣΙΣΤΟ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
    ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΡΧΙΚΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ
    ΟΙ ΤΡΟΜΟΔΙΚΕΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΤΑΔΙΚΕΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *