Κατάληψη του ΗΣΑΠ Πετραλώνων | 20 Φεβρουαρίου 2009

Το απόγευμα της Παρασκευής 20 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε μία πολύ εύστοχη κίνηση της λαϊκής συνέλευσης των κατοίκων Πετραλώνων/Κουκακίου/Θησείου, ύστερα από σχετική απόφαση που πάρθηκε την προηγούμενη Κυριακή. Έγινε κατάληψη στον σταθμό του ΗΣΑΠ, διαβάζοταν συνεχώς κείμενα από το μικρόφωνο του σταθμού, ενώ αντί να χτυπήσουν εισιτήριο, στους επιβάτες μοιράζοταν το κείμενο της λαϊκής συνέλευσης.

Η όλη παρέμβαση ήταν πετυχημένη τόσο από άποψης αντιπληροφόρησης, όσο και κατ’ ιδίαν συζήτησης με κατοίκους της γειτονιάς. Οι περισσότεροι ήταν ήδη ενημερωμένοι για την υπόθεση της Κωνσταντίνας Κούνεβα και εξέφραζαν την αλληλεγγύη τους.

Ακόμη και τη στιγμή που οι υπεύθυνοι του ΗΣΑΠ αποπειράθηκαν να στρέψουν τους επιβάτες εναντίον των διαδηλωτών, σταματώντας την κυκλοφορία των τρένων, γρήγορα τους γύρισε μπούμερανγκ. Είναι χαρακτηριστική η συνομιλία υπευθύνου του σταθμού με το κέντρο κίνησης όπου ανέφερε ότι «έχει αρχίσει και ο κόσμος να τα βάζει μαζί μας, επιτρέψτε στα τρένα να περάσουν». Την ίδια στιγμή, κόσμος που έφτανε από άλλους σταθμούς μας ενημέρωνε ότι ο ΗΣΑΠ ανακοίνωνε πως κάτοικοι των Πετραλώνων έχουν κάνει επεισόδια και έχουν σπάσει ολόκληρο τον σταθμό!
Μία απέλπιδα κίνηση των αφεντικών του ΗΣΑΠ αφενός να εμποδίσουν την αντιπληροφόρηση σε όσους χρησιμοποιούσαν το τρένο και αφετέρου να «αντιμετωπίσουν» τους εκατοντάδες επιβάτες που δε χτυπούσαν εισιτήριο τις δυόμιση ώρες που κράτησε η παρέμβαση.

Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση της Κωνσταντίνας εξακολουθεί να αποτελεί ανοιχτό πεδίο δράσης στη γειτονιά των Πετραλώνων, ενώ τέθηκε πρακτικά και μέσα από ζωντανές συζητήσεις το ζήτημα του «κοινωνικού σιδηρόδρομου» και των ελεύθερων μεταφορών χωρίς την πληρωμή αντιτίμου.