ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΓΑΘΑ ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ

Τα τελευταία χρόνια, η επίθεση των από τα πάνω στην κοινωνία ολοένα και εντείνεται. Η κατάργηση κεκτημένων αγώνα -όπως ο δημόσιος χαρακτήρας της υγείας και της εκπαίδευσης-, η ιδιωτικοποίηση των φυσικών πόρων -της ενέργειας και του νερού-, η ανεργία, η χαμηλά αμειβόμενη ή μαύρη εργασία, η επισφάλεια και ευρύτερα η επίταση της εκμετάλλευσης έχουν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω φτωχοποίηση, εξαθλίωση και ανέχεια όλο και μεγαλύτερων κοινωνικών κομματιών που αποκλείονται από την πρόσβασή τους στα στοιχειώδη κοινωνικά αγαθά. Προκειμένου οι κυρίαρχοι να επιτύχουν τα αντικοινωνικά τους σχέδια, συνοδεύουν αυτή τη σφοδρότατη επίθεση στους από τα κάτω, με την επίταση του ελέγχου και της επιτήρησης των καταπιεσμένων και την όξυνση της κρατικής και παρακρατικής καταστολής ενάντια στις αυτοοργανωμένες δομές αγώνα και στις κοινωνικές και ταξικές αντιστάσεις -για να αναχαιτίσουν όσους αγωνίζονται ενάντια στους σχεδιασμούς τους, να αποπροσανατολίσουν την έκφραση της κοινωνικής οργής και να προωθήσουν τον κοινωνικό κανιβαλισμό- ώστε να επιβάλλουν συνθήκες φόβου και υποταγής στο σύνολο της κοινωνίας.

Ένα κομμάτι αυτής της επίθεσης αποτελεί και η επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Από το 2015 και με τη ψήφιση του τρίτου μνημονίου, στο πακέτο των μέτρων που προβλέπονταν συμπεριλαμβανόταν και αυτό της αύξησης της τιμής των εισιτηρίων. Ένα μέτρο που μετατρέπει και τα Μ.Μ.Μ σε είδος πολυτέλειας, αφού η διαρκής αύξηση του κόστους διαβίωσης συνοδεύεται από τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, την κατάργηση, επί της ουσίας, του επιδόματος ανεργίας, την ελαχιστοποίηση των παροχών όσον αφορά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Παράλληλα φυσικά, διευρύνονται και τα μέσα ελέγχου και επιτήρησης των επιβατών. Η τοποθέτηση μπαρών στους σταθμούς τρένων, μετρό και στα λεωφορεία, οι κάμερες ακόμα και μέσα στα βαγόνια, η λειτουργία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, συνθέτουν μεθοδικά τους τοίχους μιας κοινωνίας- φυλακής. Μία κατασκευή που θα αποφέρει, συν τοις άλλοις και σημαντικά οφέλη σε όσους επιχειρηματίες την αναλάβουν. Υπέρογκα ποσά διατίθενται από το κράτος στις ιδιωτικές επιχειρήσεις προκειμένου να “περιφραχτούν” τα Μ.Μ.Μ.,  ενώ η κοστολόγηση της μετακίνησης ανάλογα με τη χρήση, που επιδιώκουν να εφαρμόσουν, θα δημιουργήσει ένα πλήρως εμπορικό προϊόν προορισμένο να ενισχύσει την κερδοφορία του κεφαλαίου. Παράλληλα, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις ενός δυστοπικού μέλλοντος, όχι και πολύ μακρινού, όπου θα είναι εφικτός ο πλήρης έλεγχος των μετακινήσεών μας, με την πλήρη καταγραφή για το ποιος, πότε και για πού μετακινήθηκε. Μια συνθήκη που θα επιτρέπει τον άμεσο, ανά πάσα στιγμή και με οποιοδήποτε κριτήριο, αποκλεισμό ατόμων και κοινωνικών ομάδων. Είτε μιλάμε για κοινωνικές ομάδες ανυπάκουες και κατά την εξουσία «επικίνδυνες», είτε για άτομα περιθωριοποιημένα ή ανθρώπους που χρωστάνε στην εφορία, στη Δ.Ε.Η., στις τράπεζες. Ενώ, το ηλεκτρονικό εισιτήριο, η δημιουργία ενός κλειστού συστήματος συγκοινωνιών, η υποχρεωτική έκδοση προσωπικής κάρτας μετακίνησης, φαντάζουν και ως η λύση για τους κυρίαρχους σε σχέση με τη εκδήλωση αλληλεγγύης που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των επιβατών με την ανταλλαγή εισιτηρίων.

Για να μπορέσουν κράτος και κεφάλαιο να προχωρήσουν τους σχεδιασμούς τους πρέπει να διασπάσουν τους από τα κάτω. Έτσι επιχειρούν να καλλιεργήσουν ανάμεσα στους καταπιεσμένους και τους εκμεταλλευόμενους, τον κοινωνικό κανιβαλισμό, ώστε με αυτό τον τρόπο να επιτύχουν τον αποπροσανατολισμό της κοινωνικής δυσαρέσκειας, που αντί να εκφραστεί ενάντια σε αυτούς που πραγματικά είναι υπαίτιοι για την εντεινόμενη φτώχεια και εξαθλίωσή μας, να μετατραπεί σε ένα κυνήγι όσων δεν πληρώνουν εισιτήριο, σε μία διαμάχη δηλαδή μεταξύ των καταπιεσμένων. Με αυτόν τον τρόπο το σύστημα όχι μόνο αποποιείται τις ευθύνες του αλλά βρίσκει και υπερασπιστές ανάμεσα στα θύματα των σχεδιασμών που εφαρμόζει. Με μία διαρκή προπαγάνδα για τα δεινά που φέρει ο “λαθρεπιβάτης”, κάνοντας επίκληση των πιο εγωιστικών ενστίκτων όπως π.χ. «αφού πλήρωσα εγώ, πρέπει όλοι να πληρώνουν» και με διαφημιστικά σποτ προσπαθούν να δικαιολογήσουν το άηθες κυνηγητό όσων δεν πληρώνουν εισιτήριο, την ενίσχυση των σωμάτων ελέγχου και την αντίστοιχη προώθηση του τραμπουκισμού και της τρομοκρατίας εκ μέρους μιας σημαντικής μερίδα της συγκεκριμένης υπηρεσίας.  Ενώ η  εργαλειακή χρήση των εργαζομένων ως εν δυνάμει υπερασπιστών των συμφερόντων των εταιρειών, που αποτελεί συνήθη τακτική για την επιτυχή εφαρμογή των σχεδιασμών τους, επιχειρείται και σε αυτή την περίπτωση με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα τη συλλογική σύμβαση της ΟΣΥ, στην οποία  συμπεριλήφθηκε ο όρος για 50% bonus σε περίπτωση επιβολής προστίμου, τη συμφωνία για την καταβολή χρεωστούμενων στους εργαζόμενους στον ΟΑΣΘ από τις εισπράξεις από τα εισιτήρια αλλά και τη συλλογική σύμβαση στη ΣΤΑΣΥ όπου συνδέεται η αύξηση των  επιδομάτων των εργαζομένων με την επιτυχή λειτουργία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και την αύξηση των εισπράξεων.

Τα Μ.Μ.Μ. έχουν αποτελέσει πεδίο αγώνα εδώ και αρκετά χρόνια. Ιδιαίτερα από το 2011 και σε κοινό βηματισμό κάποιες φορές με τους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες, οι παρεμβάσεις έβαλαν ως κεντρικό πρόταγμα αυτό της ελεύθερης μετακίνησης. Συνελεύσεις γειτονιών, σωματεία και συλλογικότητες μέσα από αυτοοργανωμένους, διαρκείς, μαχητικούς και αδιαμεσολάβητους αγώνες ανέδειξαν το ζήτημα. Οι συγκεντρώσεις, τα σαμποτάζ στα ακυρωτικά και οι παρεμβάσεις σε σταθμούς και λεωφορεία ενίσχυσαν την αλληλεγγύη και στάθηκαν απέναντι τόσο στη στοχοποίηση όσων δεν ακυρώνουν εισιτήριο αλλά και ενάντια  στον επιχειρούμενο αποκλεισμό από την μετακίνηση και στην εμπορευματοποίηση ενός ακόμα κοινωνικού αγαθού.

Όμως πλάι στους αγώνες ξετυλίγεται η κρατική καταστολή και η στοχοποίηση αγωνιστών και εργαζόμενων και η επιχειρούμενη κατασυκοφάντηση τους μέσω των Μέσων Μαζική Ενημέρωσης. Το πιο πρόσφατο περιστατικό αποτελεί η κινηματογραφικού τύπου καταστολή από αστυνομικές δυνάμεις, της παρέμβασης που θέλησαν να πραγματοποιήσουν συνελεύσεις γειτονιών μαζί με εργαζόμενους στα Μ.Μ.Μ. στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ στον Πειραιά στις 7 Απριλίου, όπου  είχαν προγραμματίσει να μοιράσουν κείμενα στους εργαζόμενους στις 4 το πρωί, την ώρα που έπιαναν δουλειά. Δυνάμεις καταστολής (ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ΔΙΑΣ), που βρίσκονταν κρυμμένες στα γύρω στενά, περικύκλωσαν τους 22 αγωνιστές/στριες, τους προσήγαγαν και τους οδήγησαν στην ΓΑΔΑ, όπου αφού κατέγραψαν τα στοιχεία τους και κατάσχεσαν το έντυπο υλικό, τους άφησαν ελεύθερους, χωρίς φυσικά να έχουν να τους προσάψουν καμία κατηγορία. Αργότερα τα Μ.Μ.Ε. επιδόθηκαν για άλλη μία φορά σε ένα πόλεμο λάσπης για το τι είχε συμβεί στο αμαξοστάσιο, αποκρύπτοντας την αλήθεια και συκοφαντώντας την παρέμβαση, αφήνοντας να εννοηθεί πως υπήρχαν αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε εργαζόμενους και αγωνιστές! Η ύπαρξη βέβαια εργαζομένων μέσα στους προσαχθέντες τους ανάγκασε αργότερα να αλλάξουν τη ρητορική τους και έχοντας πάρει τα στοιχεία των προσαχθέντων από τη Γ.Α.Δ.Α., φωτογράφισαν και στοχοποίησαν γνωστό αγωνιστή και εργαζόμενους με χρόνια συνδικαλιστική δράση. Η κυβέρνηση Σύριζα- Ανέλ, έκανε το αμίμητο, κατέστειλε ένα μοίρασμα! Οι στόχοι της ήταν να απαγορεύσει τη διακίνηση ιδεών μεταξύ εργαζόμενων και αγωνιζόμενων, προκειμένου να αποτρέψει τη διαμόρφωση οποιασδήποτε σχέσης μεταξύ τους, να τρομοκρατήσει τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους στα Μ.Μ.Μ. όσο και τις συνελεύσεις γειτονιάς, καθώς και να δώσει ένα σαφές μήνυμα στους υπόλοιπους εργαζομένους για το τι μπορεί να τους συμβεί αν τολμήσουν να δραστηριοποιηθούν. Ενώ η μετέπειτα στοχοποίηση συγκεκριμένων προσώπων στοχεύει στην απομόνωση και περιθωριοποίησή τους από τους συναδέλφους τους και στη διάχυση του φόβου μέσα στον εργασιακό χώρο των Μ.Μ.Μ., αλλά και ευρύτερα.

Το τελευταίο αυτό περιστατικό αποτελεί μέρος της ευρύτερης κατασταλτικής επιχείρησης που ξεδιπλώνεται από το κράτος, τους πολιτικούς του διαχειριστές και τα παρακρατικά τους τσιράκια και βάζει στο στόχαστρο τον κόσμο του αγώνα. Απαγορεύσεις μοιρασμάτων, εκκενώσεις καταλήψεων, εγκληματοποίηση σωματείων βάσης, στοχοποίηση ολόκληρων γειτονιών που μάχονται ενάντια στις μαφίες, παρακρατικές επιθέσεις σε χώρους αγώνα και αποκλεισμοί δομών από τραμπούκους του κεφαλαίου.

Από την πλευρά μας ο αγώνας για ελεύθερη μετακίνηση αποτελεί ένα από τα σημεία συνάντησης των αγωνιζόμενων τμημάτων της κοινωνίας και συνδέεται με την υπεράσπιση των εργασιακών κατακτήσεων, την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας και της εκπαίδευσης, την αντίσταση ενάντια στην φτώχεια και την εξαθλίωση, τον φόβο και την υποταγή που επιχειρούν κράτος και κεφαλαίο. Ο πραγματικός εχθρός δεν βρίσκεται ανάμεσά μας και έτσι και στον αγώνα που δίνεται για ελεύθερες μετακινήσεις κομβικής σημασίας είναι η σύνδεση τόσο μεταξύ των επιβατών, όσο και μεταξύ των εργαζομένων και επιβατών. Είμαστε από την ίδια πλευρά, έχουμε τις ίδιες ανάγκες και τους ίδιους εχθρούς.

Για να αντισταθούμε στο ασφυκτικό μέλλον που μας ετοιμάζουν, για να μπορέσουμε να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας, δεν μπορούμε παρά να προχωρήσουμε στο δρόμο του αγώνα. Ενός αγώνα συλλογικού και οργανωμένου από τα κάτω. Να υπερασπιστούμε κάθε πεδίο της καθημερινότητά μας, να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας, να πάρουμε ξανά τις ζωές μας στα χέρια. Να χτίσουμε κοινότητες αγώνα σε κάθε γειτονιά, στα σχολεία, στις σχολές στους δρόμους. Να ανατρέψουμε αυτό τον κόσμο της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης και να οικοδομήσουμε ένα κόσμο ισότητας, ελευθερίας, αλληλεγγύης.

 

Η ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ – ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

 

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ

 ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ

ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΟΣΜΟ ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

 

Σε μία εποχή όπου ο σύγχρονος ολοκληρωτισμός επιχειρεί να εγκαθιδρυθεί: με την μονιμοποίηση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης στο εσωτερικό των δυτικών χωρών, την επίταση του ελέγχου και της επιτήρησης, αλλά και τη διεύρυνση του καθεστώτος εξαίρεσης που εφαρμόζεται πάνω στους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που έρχονται για να γλιτώσουν από την εξαθλίωση και τον θάνατο· όπου η όλο και εντεινόμενη επίθεση του κράτους και του κεφαλαίου στην κοινωνία έχει ως αποτέλεσμα την εξάπλωση της φτώχειας και της εξαθλίωσης, ο κόσμος του αγώνακαι οι αυτοοργανωμένες και από τα κάτω δομές του, μπαίνουν στο στόχαστρο της κρατικής και παρακρατικής καταστολής, προκειμένου να τρομοκρατηθούν όσοι αγωνίζονται και να αναχαιτιστούν οι κοινωνικοί και ταξικοί αγώνες, ώστε οι κυρίαρχοι να επιτύχουν την εγκαθίδρυση συνθηκών υποταγής και φόβου στο σύνολο της κοινωνίας. Ξυλοδαρμοί σε διαδηλώσεις, ποινικοποίηση των ταξικών αγώνων, εκκενώσεις καταλήψεων, επιθέσεις από μισθοφόρους του κεφαλαίου σε χώρους αγώνα.

 

Το πρωί της Δευτέρας 13 Μαρτίου σε μια συντονισμένη επιχείρηση, κλιμάκια της αστυνομίας εισβάλλουν και εκκενώνουν το κατειλημμένο αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό κέντρο Βίλα Ζωγράφου και την κατάληψη στέγης προσφύγων επί της οδού Αλκιβιάδου στο κέντρο της Αθήνας. Ταυτόχρονα, το αυτοδιαχειριζόμενο στέκι στο Αγρίνιο δέχεται εισβολή από δυνάμεις της αστυνομίας, παρουσία δικαστικών, οι οποίες αφού πρώτα προξένησαν φθορές, άρπαξαν 600 ευρώ από το ταμείο του στεκιού και άλλαξαν την κλειδαριά του χώρου, αποχώρησαν. Λίγες εβδομάδες πριν, η κατάληψη Στρούγκα έγινε, για ακόμη μία φορά, στόχος επίθεσης από πληρωμένους μπράβους του μεγαλοεπιχειρηματία Μελισσανίδη.

 

Η έναρξη του νέου κύματος εκκενώσεων των καταλήψεων έγινε το καλοκαίρι του 2016, με το ξεδίπλωμα μιας τεράστιας και συντονισμένης επιχείρησης εκκένωσης 3 κατειλημμένων κτιρίων στη Θεσσαλονίκη: στην κατάληψη “Ορφανοτροφείο”, στην Hurriya στην οδό Καρόλου Ντηλ και στην κατάληψη στο “Μανδαλίδειο” στη λεωφόρο Νίκης. Δομές στις οποίες στεγάζονταν εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Μία κίνηση με την οποία το κράτοςήθελε να δηλώσει πως είναι το μόνο αρμόδιο για να διαχειριστεί τα κοινωνικά προβλήματα και να τα λύσει με τον τρόπο που αυτό θέλει. Με στρατόπεδα συγκέντρωσης, απελάσεις και επαναπροωθήσεις.

 

Η κυβέρνηση Σύριζα- Ανέλ, ως άξιος συνεχιστής των προηγούμενων πολιτικών διαχειριστών, -που ας μην ξεχνάμε αναδύθηκε στην εξουσία αντλώντας πολιτική υπεραξία από τα κινήματα και του αγώνες που διεξήχθησαν την περίοδο 2008-2012-, δια στόματος του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, σε συνέντευξη που έδωσε στο μεγαλολαμόγιο δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ, διακήρυξε ( μέσα σε άλλα, όπως την “κανονικοποίηση” των Εξαρχείων) και επίσημα πια πως με τις καταλήψεις θα τελειώσει. Υπάρχει κράτος, η δημοκρατία έχει κανόνες και η αριστερά τηρεί του κανόνες. Κοινωνία χωρίς κράτος δεν γίνεται.

 

ΚΙ ΟΜΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ

 

Οι καταλήψεις στοχοποιούνται γιατί εδαφικοποιούν και κοινωνικοποιούν τις αντιστάσεις και τους αγώνες των από τα κάτω, που αποτελούν αναχώματα στην καπιταλιστική και κρατική επέλαση. Γιατί, ως ορατά πεδία ελεύθερης συνεύρεσης και κινηματικού διαλόγου, λειτουργώντας με βάση τις αρχές της αυτοοργάνωσης, της οριζοντιότητας, της αντιιεραρχίας, της αλληλεγγύης, αποτελούν εικόνα από το μέλλον μίας απελευθερωμένης κοινωνίας και την τρανή απόδειξη πως ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός. Ένας κόσμος που δεν στηρίζεται στην διαιώνιση της ταξικής ανισότητας, της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης ανθρώπου από άνθρωπο, στην απομύζηση κάθε φυσικού πόρου λεηλατώντας τη φύση, αλλά οικοδομείται μέσα από αυτοοργανωμένες, συλλογικές και οριζόντιες δομές όπου οι άνθρωποι βρίσκουν τους τρόπους να απαντήσουν οι ίδιοι στις ανάγκες τους.

 

Η επίθεση εναντίον των καταλήψεων και των αυτοοργανωμένων δομών αγώνα αποτελεί επίθεση στο σύνολο του κόσμου του αγώνα που παλεύει για την οικοδόμηση μίας άλλης κοινωνίας. Μίας κοινωνίας ισότητας, αλληλεγγύης, ελευθερίας.

 

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΜΑΣ

 

 

αναρχικό-αντιεξουσιαστικό στέκι Αντίπνοια

Αριστοβούλου & Πυλάδου, Κ. Πετράλωνα

antipnoia.espivblogs.net