Προς διερεύνηση των προοπτικών παρέμβασης σε τοπικό επίπεδο…

Κάπου στα τέλη του Ιούλη πραγματοποιήθηκε η τελευταία συνέλευση κατοίκων των γειτονιών μας με θεματική τη λεηλασία των ζωών μας από τα πολιτικά και οικονομικά αφεντικά. Με έναν απολογισμό των πεπραγμένων έκλεισε ένας πρώτος γύρος δραστηριοποίησης γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα, στη βάση της οριζόντιας οργάνωσης, της ισότιμης συμμετοχής, της αδιαμεσολάβητης δράσης. Και εκείνη η συνέλευση ανανέωσε το ραντεβού της για νωρίς τον Σεπτέμβρη, για να εξετάσουμε και πάλι τις προοπτικές και τους τρόπους παρέμβασης, σε τοπικό επίπεδο, μέσα στη συγκυρία.

Μία πρώτη συζήτηση έγινε την προηγούμενη εβδομάδα. Ορίστηκε μία πιο συγκεκριμένη θεματολογία (περιεχόμενο των ομάδων εργασίας που έχουν συγκροτηθεί, αντιπληροφόρηση, τοπικές παρεμβάσεις σε σχέση με ζητήματα ευρύτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος, η προοπτικής νέας λαϊκής συνέλευσης κ.α.) και ορίστηκε νέα ανοιχτή συζήτηση για την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου, στις 8 το βράδυ, στην κατάληψη του ΠΙΚΠΑ (Τιμοδήμου και Αντωνιάδου, στα Άνω Πετράλωνα).


Οι άνθρωποι που κύκλωσαν το Άλφα.

«Οι άνθρωποι που κύκλωσαν το Άλφα». Η ιστορία του ισπανικού ελευθεριακού κινήματος κατά τη διάρκεια της δικτατορίας 1939-1977. Η ιστορία χιλιάδων ανθρώπων, τα προσωπικά τους βιώματα, μέσα από έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών (που συγκεντρώθηκε μέσα από πηγές, επιτόπιες έρευνες και συζητήσεις με αγωνιστές εκείνης της περιόδου) που σκιαγραφεί τις αντιστάσεις που αναπτύχθηκαν σε πόλεις, χωριά και βουνά ενάντια στο φρανκικό καθεστώς. Εμείς να ενημερώσουμε, δεδομένου ότι τα 2.000 αντίτυπα έχουν σχεδόν εξαντληθεί, ότι το βιβλίο εξακολουθεί να διατίθεται και από το χώρο του στεκιού, τις ημέρες και ώρες που είναι ανοιχτό (Τετάρτη, 7-9 μ.μ. και Σάββατο 6-9 μ.μ.). Το βιβλίο διατίθεται χωρίς αντίτιμο. Ωστόσο, τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από την ελεύθερη οικονομική συνεισφορά θα διατεθούν εξ’ ολοκλήρου για την κάλυψη αναγκών κρατούμενων αναρχικών.

Αποσπάσματα από την εισαγωγή του συγγραφέα, Κώστα Φλώρου:

Η ιστορία του βιβλίου

Μεγάλο μέρος της ιστορίας που ξετυλίγεται σ’ αυτό το βιβλίο είναι παντελώς άγνωστο στη συντριπτική πλειοψηφία των ισπανών, συμπεριλαμβανομένων πολλών συντρόφων. Η Ισπανία δεν πέρασε ποτέ από ένα στάδιο κάθαρσης -έστω και συμβολικής- μετά τη δικτατορία. Στα πανεπιστήμια όλου του κόσμου διδάσκεται με υπερηφάνεια από τους δημοκρατικούς πολιτικούς αναλυτές το πώς η Μετάβαση -από 38 χρόνια φασιστικού ολοκληρωτισμού στη βασιλευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία- έγινε χωρίς κυρώσεις, καταδίκες, απολύσεις και εκκαθαρίσεις του κρατικού μηχανισμού.

(…) Τα μέλη της CNT και της FAI δεν ήταν μόνο αναρχοσυνδικαλιστές και οπαδοί της άμεσης δράσης, αντίστοιχα. Ήταν ιδρυτές ελευθεριακών σχολείων που εκπαίδευσαν χιλιάδες παιδιά της εργατικής τάξης, ληστές τραπεζών χωρίς προσωπική περιουσία, συγγραφείς επαναστατικών προγραμμάτων αλλά και λαϊκών ρομάντζων με ελευθεριακά διδάγματα, προπαγανδιστές του ελεύθερου έρωτα και του γυμνισμού, αναλφάβητοι χειρώνακτες που ακολούθησαν τα κελεύσματα για κοινωνική δικαιοσύνη και πρόσφεραν τη ζωή τους στην προσπάθεια ανατροπής του οικονομικού, θρησκευτικού και πολιτικού κατεστημένου που τους καταδυνάστευε. Η σύνθεση όλων αυτών των ανθρώπων, με τις αντιφάσεις, τον πλουραλισμό θεωρίας και δράσης, αλλά και την οργανωτική πλατφόρμα για μια -αρκετά γνήσια- αποτύπωση της άποψης της βάσης, οδήγησαν το κίνημα στα σημαντικά επιτεύγματα -καθώς και πισωγυρίσματα- της δεκαετίας του ’30.

Ο τίτλος του βιβλίου

Ο τίτλος του βιβλίου αποτυπώνει -κατά την άποψή μου- τη σημασία του ισπανικού ελευθεριακού κινήματος και τη συμβολή του στη σημερινή πολιτική έκφραση του αναρχικού και αντιεξουσιαστικού χώρου. Η σημασία του δεν έγκειται μόνο στα κατορθώματα του εμφυλίου, αλλά και στη διάχυση και τον εμπλουτισμό των αναρχικών ιδεών σε όλο τον κόσμο, από το κύμα των ελευθεριακών εξόριστων που προέκυψε μετά την ήττα. Στις σελίδες αυτού του βιβλίου ο αναγνώστης θα αντιληφθεί το μέγεθος της επιρροής των ισπανών αναρχικών σε μια σειρά από θεωρητικά ζητήματα και πρωτοβουλίες δράσης. Από τη θεωρία του λατινοαμερικάνικου αντάρτικου πόλης, την ανάπτυξη της ενεργητικής διεθνιστικής αλληλεγγύης και την άνθηση της αντιεξουσιαστικής λογικής του Μάη του ’68, μέχρι τη διάσωση εκατοντάδων ανθρώπων από τους ναζί, την επιρροή τους στα ευρωπαϊκά αναρχικά κινήματα και τις ομάδες ένοπλης δράσης της ηπείρου, οι ισπανοί σύντροφοι άφησαν ανεξίτηλο το σημάδι τους στην ιστορία τού παγκόσμιου κινήματος κατά τον προηγούμενο αιώνα.

Η «ιστορική αντικειμενικότητα».

Το βιβλίο αυτό είναι μια πολύ συμπυκνωμένη αποτύπωση μιας σειράς πολύ περίπλοκων γεγονότων και διεργασιών. Περιέχει υπεραπλουστευμένες εκδοχές και σίγουρα θα έχει -όχι σκοπίμως- παραλείψεις. Παρά τη μεθοδικότητα και την ποικιλία πηγών, είναι λογικό να έχει και λάθη. Αυτό δε σημαίνει ότι το βιβλίο αυτό είναι «ιστορικά αντικειμενικό», όπως αρέσκονται να λένε οι διάφοροι ιστορικοί, επιστημολόγοι ή άλλοι απολογητές της αστικής δημοκρατίας. Παραφράζοντας κατά σειρά τους Κλεμανσώ, Βιδάλ Νακέτ και Αμορός, θέλω να πω με τη σειρά μου ότι: Η ιστορία του κοινωνικού και ταξικού πολέμου είναι ένα ζήτημα πολύ σοβαρό για να το αφήσουμε στα χέρια των επαγγελματιών ιστορικών.

Η άρνηση του αντιτίμου.

Το βιβλίο κυκλοφορεί χωρίς αντίτιμο και διατίθεται από καταλήψεις, στέκια και ανοιχτούς πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους. Όπως αναφέρεται και στην έκδοση, η έλλειψη αντιτίμου δεν προκύπτει από μια αγάπη για το τσάμπα. Προκύπτει από μια άρνηση των συντελεστών του βιβλίου να τιμολογήσουν την προσπάθειά τους και -κυρίως- την ανεκτίμητη ιστορία των ανθρώπων που πρωταγωνιστούν στις σελίδες του. Το κόστος εκτύπωσης του βιβλίου καλύφθηκε από συνεισφορές συντρόφων και συντροφισσών, αναλήφθηκε ως προσωπική υποχρέωση και δεν θα τους επιστραφούν τα χρήματα. Παρ’ όλα αυτά, επιθυμείται η ελεύθερη οικονομική συνεισφορά των ανθρώπων που θα το προμηθευτούν. Το σύνολο των εσόδων από τη διανομή του βιβλίου θα διατεθεί για την κάλυψη αναγκών κρατούμενων συντρόφων.

Η διάθεσή του μέσα από αντιεξουσιαστικούς χώρους.

Το βιβλίο αυτό δε θα διακινηθεί από εμπορικά βιβλιοπωλεία. Όποιος θέλει να το προμηθευτεί, θα πρέπει να επισκεφθεί το πλησιέστερο αντιεξουσιαστικό στέκι ή κατάληψη ή ελεύθερο πολιτικό ή κοινωνικό χώρο σε αυτόν. Σκοπός αυτής της κίνησης, πέρα από το να ενισχύσει μια αντιεμπορευματική λογική, είναι να αναδείξει τη σημασία και τον πολύμορφο ρόλο των συλλογικών πολιτικών εγχειρημάτων μέσα στην κοινωνία.

Στο διαδίκτυο: http://alfa.espiv.net